Wie nog een sigaret wil opsteken op café, zal dat vanaf vandaag 1 juli buiten moeten doen, op het terras of in een aparte rookkamer. Ook in cafés waar geen eten geserveerd wordt, mag er vanaf vandaag niet meer gerookt worden.

Er geldt  in de horeca in ons land een algemeen rookverbod
De reacties op het rookverbod zijn uiteenlopend. Sommige cafébazen vrezen dat ze op korte termijn failliet zullen gaan, anderen zijn toch wel bang voor een omzetdaling en nog anderen denken dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen of misschien zelfs een positief effect zal hebben.

Het algemene rookverbod moest uiterlijk op 1 juli 2014 van kracht worden. Dat het nu vervroegd is, komt door een initiatief van de Vlaamse Liga tegen Kanker. Die trok vorig jaar naar het Grondwettelijk Hof om de uitzonderingen op het toenmalige rookverbod aan te vechten, en kreeg gelijk. De liga reageert dan ook zonder meer positief.

Strenge controles
Er komen strenge controles op het rookverbod. Niet alleen caféhouders, maar ook rokers die het verbod overtreden, kunnen bij een tweede inbreuk een boete krijgen.

Zowat één op de drie cafés waar vanaf morgen een rookverbod geldt, zullen deze zomer controleurs van Volksgezondheid over de vloer krijgen.

Als ze het rookverbod overtreden, komen de uitbaters er eerst met een waarschuwing vanaf. Maar binnen een paar dagen kunnen de controleurs opnieuw voor de deur staan. Indien dan zou blijken dat men nog steeds de wet niet volgt, dan wordt er een pv opgesteld en volgt er een sanctie.

Kliklijn 02 524 97 97
Donderdag maakte het ministerie voor Volksgezondheid bekend dat burgers met klachten terechtkunnen op het contact center van Volksgezondheid (02 524 97 97) of via het e-mailadres info@gezondheid.belgie.be.

Anoniem een klacht indienen mag niet, om te voorkomen dat mensen dat doen louter om te pesten of uit rancune.